Titanic på Norsk, av Steinar D. Varsi

Ordliste, Titanic på norsk.

Dette er en ordliste over noen av de ord/uttrykk og navn som finnes i 'Titanic på norsk'. For å returnere til siden du kom fra hos meg, klikker du bare på det ordet som bragte deg hit, eller du bruker 'back'/'tilbake'-knappen på nettleseren din.

OBS: Alle pekerene i denne ordlisten går til andre av mine sider.
Ha dette i minne når du kommer tilbake til disse igjen.
Eksterne pekere finnes hovedsakelig på Titanic-pekere.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A
Alvin
Som sagt, en liten tre-manns synkebåt. I 1973 ble stålskroget på Alvin byttet ut med et av titanlegering. Dette kunne øke operativ dybde fra ca. 2.000 meter til drøyt 4.000 meter. Sammenlignet med en Ubåt, ser Alvin heller tvilsom ut i formen, men alle de avanserte tilleggs-finurlighetene måtte plasseres på den måten det ble gjort. Så da så. Ombord i en vanlig Ubåt er du avhengig av sofistikert utstyr som kan fortelle deg noe om hvordan det 'ser' ut på utsiden. Alvin har tre utkikksvinduer! Plassen innvendig derimot er adskillig mindre. Her inne har man plassert noe av det mest avanserte tekniske utstyr som finnes innen undervannsteknologi. Utvendig er det plassert like avansert utstyr; blitzlamper, stillbildekamera, SIT-kameraer i ulikt format. Pluss at det også finnes en 'garasje' for et annet undervanns fartøy, nemlig Jason Jr. Jason Jr. ble brukt for å utforske detaljer på, i og omkring Titanic som Alvin ikke kunne nå på grunn av bl.a. størrelsen sin.
ARGO
undervannsforskningssystem som består i en stål-slede utstyrt med videokameraer for filmopptak. Opptaket overføres via en kabel, mens den taues 20-30 meter overhavbunnen i enden av en lang kabel.
ANGUS
forkortelse for Acoustically Navigated Geological Underwater Survey. Ubemannet sledelignende farkost påmontert fotokameraer som kartlegger havbunnen. Angus 'taues' fra overflaten via en stålkabel. Denne er nærmest å kalle 'far' til ARGO.
Topp
B
Britannic
White Star Line's siste kjempeskip. Sjøsatt i februar 1914 men kom ikke i komersiell trafikk grunnet den Første Verdenskrig. Hun ble først kalt 'Gigantic', men rederiet gikk snart vekk fra dette navnet. Rederiet hadde store planer for henne etter krigen. Hun skulle bli enda flottere enn søstrene sine, og mye sikrere. Men skjebnen ville at hun under en rutine-tur som hospitalskip fra Salonika i Hellas, ble rammet av en torpedo (noen mener det kanskje var en mine) og sank iløpet av 55 minutter.
Dr. Robert D. Ballard
Mannen som til slutt fant Titanic. Han er Senior Forsker ved Departement of Applied Physics and Engineering ved Woods Hole Oceanographics Institution i Massachusetts, USA. Han er også grunnleggeren av JASON Prosjektet.
Topp
C
CQD
Morsesignal (Come Quick, Danger) som ble brukt av skip i de første årene etter at den trådløse telegrafen var oppfunnet.
Topp
D
Topp
E
Topp
F
Topp
G
Topp
H
Harris-heltene
ble oppkalt etter Stu Harris, ARGO's tekniske trollmann. Selv kalte de seg 'De Tause Opphøydes Vakt' hvor deres 'opphøyethet' skyldtes det faktum at den ordknappe Jean-Louis og den gretne Earl var de som fikk mest ut av søkene med ARGO.
Harland & Wolff
Skipsverft i Belfast som bygget bl.a. Titanic, Olympic og Britannic
Topp
I
Topp
J
Jason Jr.
lillebroren til Jason (ikke ferdig utviklet undervannsrobot). Denne innretningen skulle foreta detaljstudier av Titanic. Hun har en egen 'garasje' foran under Alvin og er en såkallt ROV (Remoted Operated Vessel). Siden hun er så liten var det henne som skulle foreta detaljstudiene av Titanic. Martin Bowen ble etterhvert den rene trollmannen til å navigere JJ og de kunne tilslutt bringe med seg unike nærbilder innenfra Titanic.
Topp
K
Klovnegjengen
fikk sitt tilnavn på grunn av de stadige underlige påfunnene; en gang marsjerte de på rekke og rad rundt i kontrollrommet klokken 04.00 på morgenen mens de plystret dvergenes sang fra "Snøhvit og de syv dvergene": "Hei-Hå, Hei-Hå, til arbeid vi nå gå!"
Kræsjegjengen
fikk navnet etter det det ene uhellet med ARGO, men mannskapet var en særdeles fredelig gjeng og de gjorde aldri noe senere under toktet som skulle kunne rettferdiggjøre et slikt kallenavn.
Knorr
WHOI's forskningsskip fra 1969 tilhørende den amerikanske marinen (U.S. Navy).
Topp
L
Le Suroit
fransk forskningsskip som deltok i den første av to faser som førte til funnet av Titanic.
Walter Lord
skrev i 1955 boken A Night To Remember som fremdeles er den klassiske boken for studenter som ønsker å lære mer om Titanic. Og etter 42 år er denne boken fremdeles den mest nøyaktige av alt skrevet materiale om henne.
Topp
M
Jean-Louis Michel
mannen som konstruerte og bygde SAR. Jean-Louis var ansvarshavende for letingen etter RMS Titanic under den første fasen.
Topp
N
Topp
O
Olympic
Det første av White Star Line's tre søsterskip. Sjøsatt 20. oktober 1910. Hun var da verdens største skip (til Titanic kom og forsvant). Hun var litt mindre luksuriøs enn Titanic, men tok allikevel luven av alle andre skip. Olympic hadde et heller uspennende liv bortsett fra noen få episoder. Hun overlevde krigen uten varige men og ble tilslutt skarpjern, i 1935.
Topp
P
Topp
Q
Topp
R
RMS
disse bokstavene står for Royal Mail Steamer (kongelig postdampskip).
Topp
S
SAR
forkortelse for Sonar Aqustique Remorque, en svært nøyaktig dypt-tauende sidesøkende sonar. Lydbølgene som sendes ut under vann bearbeides til å gjengi bilder som tilsvarer det visuelle. Teknologien er utviklet av franskmennene.
SOS
internasjonalt nødsignal sendt i morsekode av telegrafister. Bokstavene står ikke for 'Save Our Ship'. Signalet ble valgt fordi det var enkelt å kjenne igjen i morsekode; 3 korte-3 lange-3 korte. Innen radiotelefoni benyttes 'MAYDAY'
Smith, Edward J., Kaptein
RMS Titanic's første og siste kaptein. Han skal i 1907 ha uttalt følgende :

Når noen ber meg beskrive mine 40 år til sjøs, svarer jeg at det har vært ganske begivenhetsløst. Selvsagt har jeg opplevd vinterstomer og tåke. Men jeg har aldri vært involvert i noen ulykker... eller noe som er verdt å fortelle om. I løpet av alle disse årene har jeg bare sett ett skip i havsnød. Jeg har aldri opplevd et forlis, jeg har aldri havarert, og jeg har aldri vært i en situasjon som kunne ført til en katastrofe av noe slag.
Topp
T
Topp
U
Topp
V
Topp
W
White Star Line
Rederiet som eide Olympic, Titanic og Britannic. Vel, hvem som eide hvem er vel noe svevende. For i 1845 ble White Star Line-rederiet stiftet for å frakte post mellom Storbritannia og Australia. Imidlertid gikk rederiet konkurs allerede i 1867. I 1869 kjøpte Bruce Ismay's far, Thomas Henry Ismay, opp navnet, lokalene, flagget og alt tilbehør. Rederiet ble offisiellt registrert under navnet "Oceanic Steam Navigation Company", men han beholdt navnet "White Star Line". Thomas Henry Ismay fikk hjelp til dette oppkjøpet av en slektning til en av Harland & Wolff's grunnleggere, under forutsetning av at rederiet bestillte sine båter fra Harland & Wolff-verftet. Deretter kom skipene på løpende bånd; Oceanic, Atlantic, Baltic, Republic, Celtic, osv. I 1902 forsvant aksjene i White Star Line, fra britiske interesser, til det amerikanske selskapet "International Marcantile Marine Company", opprettet og styrt av finansgiganten J. Pierpoint Morgan.
The Woods Hole Oceanographic Institution
er en unik samling av mennesker med ett mål: å være verdens ledende innen forståelse og formidling av havenes betydning i global målestokk.De er USA's største uavhengige non-for-profit, havforskningsinstitutt.
Topp
X
Topp
Y
Topp
Z
Topp

Return to top