[banner]Kampen om Tungtvannet av Steinar Varsi

Kampen om tungtvannet; Sabotørmarsjen


Gamle opplevelser fra tungtvannsaksjonen mot Vermork i 1943 ble gjenoppfrisket da sabotørene fra Kompani Linge møttes lørdag 7.juli 1990. De fleste i gruppen gikk bokstavelig talt i sine egne fotspor under "Sabotørmarsjen".
Lokale arrangører på Rjukan har tatt initiativet til denne marsjen. Traseen følger stort sett den samme ruta som Linge-karene brukte da de tok seg ned fra fjellet ovenfor Rjukan til Vemork, natten til 28.februar 1943. Fremst i marsjen denne dagen gikk tungtvannssabotørene, deretter fulgte om lag 3000 turdeltakere.

De fleste Linge-karene hadde ikke vært i området siden aksjonen i 1943. Løypa hadde sitt utgangspunkt i Fjøsbudalen, der også tungtvannssabotørene hadde sin siste base før framrykningen mot Vemork. Under nedstigningen meldte mange minner seg. "Når en går i det samme landskapet blir tidsrommet mellom den gang og nå ganske kort" var mellom kommentarene som falt undervegs.
Joachim Rønneberg husket godt da Linge-karene i 1943 var på veg nedover fjellsiden mot Vemork, og fikk se tungtvannsanlegget for første gang.
Den sju meter høye bygningen ruvet godt i terrenget. Lite ble sagt, der var ingen galgenhumor, bare en forventningsfull spenning. Vi var like ved målet. Nå var det bare operasjonen som gjenstod.

47 år etter møttes åtte av de ti sabotørene fra tungtvannsaksjonen igjen. Knut Haugland var forhindret from å delta, og Kaspar Idland er død. Med på sammenkomsten var også Knut Lier-Hansen og Rolf Sørlie, som var med å senke Tinnsjøferja "Hydro" med tungtvann i 1944. Denne aksjonen satte en endelig stopper for tyskernes produksjon av tungtvann på Rjukan.

Det er første gang siden krigens dager at så mange av de gjenlevende sabotørene samles på en gang, selv om flesteparten har møtt hverandre fra tid til annen gjennom Linge-klubben.
Det har vært hyggelig å møtes igjen. Kameratskap som oppstår under de omstendigheter vi opplevde vil alltid være noe spesielt, sier Joachim Rønneberg.
Sist oppdatert:

Til toppen