Det 10. Bud; Validér din HTML!



Hvorfor skal man validére sin HTML?

La oss se på begrunnelsene...

  1. I HTML er det ikke noe som heter WYSIWYG (hva du ser, er hva du får).
  2. Det er ikke alle nettlesere som håndterer HTML på samme måte.
  3. Noen koder passer kun til enkelte nettlesere.
  4. Det du synes ser bra ut med en bestemt nettleser, er kanskje mer eller mindre lesbart i en annen.
  5. Hvis du ikke støtter andre nettlesere, avskjærer du millioner fra å se sidene dine som de var tiltenkt.
  6. Noen nettlesere er mere overbærende enn andre.

Vi kan like godt se det i øynene: Nettet er blitt kommersielt. De fleste Nett-designere designer for firmaer og forretningsforbindelser. Ved å validere HTML koden din, sikrer du deg at du ikke får noen ubehagelige overraskelser.

Hvordan skal du validere HTML?

En måte å gjøre det på er med en online-validering, f.eks. med WebTech's Validator (tidligere kjent som HALSOFT). En annen måte er å kjøpe et offline valideringsverktøy, f.eks. Webber. Webber er lett å bruke (sies det, jeg kjenner den ikke selv). WebTech's Validator kan være en smule kryptisk, men pytt - den er gratis!

Det finnes andre valideringsverktøy også, men du bør sikre deg at du bruker et SGML valideringsverktøy ellers risikerer du at du ikke får HTML-koden din korrekt validert.

Slik bruker du W3C's HTML Validation Service

På Nettet går du til: W3C HTML Validation Service (https://validator.w3.org/).

Først skal vi velge Level of Conformance. Du får følgende valgmuligheter: Level 2, Level 3, Mozilla, og HotJava.

Vi anbefaler at du velger Level 3. Ettersom som flere og flere nettlesere kommer med ny funksjonalitet fra HTML 3.0 spec. Du vil også se en checkbox Strict . Vi anbefaler ikke å krysse av i denne, med mindre du er godt kjent med HTML 3.0 specs.

Deretter har du 3 valgmuligheter: Show Input, Show Parser Output, og Show Formatted Output .

Vi anbefaler Show Input. Hvis det blir funnet noen feil i HTML-dokumentet ditt, vil de bli vist med linjenumre. Hvis du velger Show Input vil hele input-filen bli listet med linenumre.

Til slutt er det en checkbox som heter "Check Documents by URL". Tast inn URL'en på den siden du ønsker validert - og klikk på Submit URLs for validering.

Du skal nå få vist en liste med de HTML-feilene som ble funnet i dokumentet ditt. Til tider kan det være vanskelig å forstå listen, men ikke gi opp. For ytterligere informasjon om hvordan WebTech's Validator brukes, anbefaler vi denne gjennomførte FAQ: https://www.cs.duke.edu/~dsb/halfaq.html.

"Syre-testen"

Til sist: For grafikk-designere er det viktig at HTML-dokumentet sjekkes med så mange forskjellige nettlesere som mulig. Alt for ofte satser vi på det "perfekte utseende", for senere å se at andre nettlesere viser et helt annet (og klumsete) utseende.

Noen mennesker har tolket ovenstående setning som "du behøver ikke validere". Det er OVERHODET IKKE det vi sier. For det første skal du alltid validere. For det andre skal du teste på så mange forskjellige nettlesere som mulig.

Husk også å teste grafikken din. Få tak i så mange nettlesere som mulig. Konfigurer systemet ditt til forskjellige vindusstørrelser og fargeoppløsninger (8 bit, 16 bit, 24 bit). Andre vil se sidene dine fra forskjellige plattformer [operativsystemer] og med forskjellige browsere, så sørg for at du ikke blir tatt med buksene nede.

Er De Ti Bud validert?

Ja, med ikke med "hjemme, borte, uavgjort". Her er feilen vi fikk fra WebTech's Validator da vi validerte De Ti Bud [den engelske versjonen]:

sgmls: SGML error at -, line 5 at """:

       BGCOLOR = "#FFFFFF" attribute ignored: not defined for this element

Dette er snarere en advarsel om at "BGCOLOR" attributten til <BODY> koden ikke er definert (gjenkjent). Her er det snakk om "Netscapisme", og vil bli ignorert av nettlesere som ikke støtter denne koden. Hvis bakgrunnen på denne siden er hvit, så vil nettleseren din gjenkjenne den.

Vil dette forårsake at innholdet i HTML-dokumentet ditt ikke kan sees? Vil leserne stadig kunne finne rundt i dokumentet ditt? Dette er et avgjørende spørsmål som du må ta stilling til HVER gang du bruker ikke-standard HTML.

Hva er så konklusjonen?

Ved å validere HTML-dokumentet ditt, sikrer du deg at du ikke ender opp med å mangle et anførselstegn eller bruker noen koder som kan skape problemer for andre browsere. Det er viktig for meg å understreke, at man godt kan bruke koder og elementer som ikke går feilfritt gjennom en HTML-validering (jeg vet at mange "puritanere" ikke er enige i dette). Sørg bare for å bruke disse kodene med forsiktighet.

F.eks. har jeg i dette dokumentet, tilføyd et element til BODY-koden som ser slik ut:

<BODY BGCOLOR="#FFFFFF"">

Denne koden ber bare nettleseren om å sette bakgrunnsfargen til "hvit". nettlesere som ikke forstår dette, vil bare ignorere dette uten å "gjøre et stort nummer ut av det". Men jeg bør nok være KLAR OVER at dette er et ukorrekt element.

Hva så, hvis jeg endrer teksten min til grå og bakgrunnen til hvit, fordi jeg liker den mørkegrå fargen på en hvit bakgrunn. Lyder ikke usannsynlig, men hva hvis nettleseren ikke støtter skifte av bakgrunnsfarve. Tja, den ville sannsynligvis automatisk sette bakgrunnen til mørkegrå - og hva nå, hvis nettleseren virkelig forsto koden og endret tekstfargen til mørkegrå?

Det ville ende opp med at jeg fikk en mørkegrå tekst på grå bakgrunn! Dette ville gjøre HTML-dokumentet uleselig! Derfor er det så viktig at du vet hvordan HTML virker og hvilke innvirkninger den vil medføre på alle de forskjellige browsere.

Når en validator forteller deg at HTML-dokumentet ditt inneholder ikke-standarder, så kikk da nøye etter. Kan du erstatte ikke-standard koden med en annen, men som vil gi samme resultat?

Netscape's <center> kode er et godt eksempel. Hvis du kjørte et HTML dokument - som inneholder <center> koden - gjennom HALSoft's Validator (uten å sette Mozilla valg-muligheten), så ville du få rapportert feil med denne koden! Det er mange som bruker denne koden og det er ikke så mange nettlesere på markedet som støtter den!

Hvordan skal man så sentrére noe? Bruk korrekt HTML som i følgende setning:

<P ALIGN="center"> Dette er sentrért. </P>

Husk det da, gutter og jenter, Validér din HTML!.


Du er velkommen til å la andre se denne URL'en. Dette arbeidet, er Copyrighted 1995 av forfatteren, Sean Howard, og er IKKE frigitt til public-domain. Enhver form for distribusjon og kopiering av dette materiale er forbudt uten skriftlig tillatelse fra forfatteren.
Kommentar fra oversetteren:
Etter at ha fått Sean Howard's velsignelse, har jeg etter beste evne forsøkt å oversette original teksten fra engelsk, da noen nordmenn fremdeles har lettere for å forstå norsk, enn engelsk. God fornøyelse med lesingen.

Copyright er likeledes også gjeldende for den norske oversettelsen. Steinar D. Varsi (steinar@varsi.net)